Ролята на овлажнителите за осигуряването на здравословен микроклимат у дома.

      Влажността на въздуха наред с температурата е основен параметър на микроклимата в затворени помещения. И ако повечето от нас отдавна са се научили да следят и поддържат оптимална температура вкъщи с оглед както на уюта, така и на ефективното използване на енергията, дали това е така и по отношение на влажността?

      Поддържането на оптимална влажност на въздуха (40-60%) е важно за здравето ни. Твърде високите стойности (над 60%) създават условия за развитие на плесени, които са алергени и могат да ни причинят здравословни проблеми – затова е добре да вземем мерки своевременно.

      Твърде сухият въздух обаче представлява не по-малък риск за здравето ни. Често, особено през зимата, относителната влажност на въздуха в помещението е възможно да падне и до 15% особено в сгради с централно отопление и дори около нас да е приятно топло, се случва да изпитваме дискомфорт. Но неприятните усещания само идват да ни предупредят за евентуални здравни последствия:

 • Лигавиците на горните дихателни пътища се изсушават и по този начин се компрометира естествената бариера на организма срещу микроби и алергени, които могат безпрепятствено да ни атакуват поради влошена секреторна функция на клетките на лигавицата. Бебетата и малките деца са особено податливи на възпаления.
 • Изсушава се кожата – става груба и може да се появят сърбежи.
 • Изсушава се косата – става „непослушна“ и е податлива към накъсване.
 • Статичното електричество е особено неприятно при всеки досег с почти всяка повърхност.

Какво можем да направим в този случай, за да поддържаме оптимална влажност на въздуха между 40 и 60 % и  да избегнем рисковете за здравето си?

      Първата стъпка е да установим нивото на влажност. Съвременните устройства за измерване на температурата на въздуха обикновено дават информация за относителната влажност. Регистрирането и следенето, дори отдалечено, на температурата и влажността е по-лесно отвсякога. И не само това смарт устройствата могат да управляват уредите, така че оптималните стойности да останат постоянни.

      Втората стъпка е да включим овлажнител на въздух. Оптимизирането на нивото на влажност на въздуха:

 • възстановява нормалното състояние на лигавиците и допринася за:
 • по-лесно дишане и по-малко хъркане, тъй като носът не се запушва;
 • предотвратяването на навлизане на микроби и алергени;
 • връща влагата в кожата и косата и в комбинация с ежедневната грижа косата става по-блестяща,  а кожата -  по-здрава и по-мека;
 • при най-малките успокоява съня, облекчава запушването на носа и кашлицата, помага за избягването на кожни проблеми ;
 • до голяма степен решава проблема със статичното електричество;
 • намалява съдържанието на прах във въздуха. 

Някои важни неща, които трябва да знаем за овлажнителите.

      Трябва да имаме предвид големината на помещението: в по-малките помещения влажността ще се поддържа по-лесно.

      Студените овлажнители са по-подходящи, когато вкъщи имаме деца или домашни любимци вероятността от неприятни инциденти е по-малка.

      Добре е да поставяме овлажнителя не непосредствено до себе си или децата си, а на около метър.

      Важно е овлажнителят да може лесно да се почиства. Дори да използваме дестилирана или филтрирана вода, както е препоръчително, неизменно се налага почистване през седмица-две, за да не стават натрупванията и замърсяванията разпространители на микроби.

      Отдалеченото управление на овлажнителя или поддържането на нивото на влажност чрез смарт устройство лесно може да се осъществи, без овлажнителят да има специални екстри.

Възникна грешка. Моля, презаредете страницата. Презареди 🗙
×